Trening kulinarny Trening kulinarny umożliwia uczestnikom rozwijanie umiejętności związanych z gotowaniem. Podopieczni zdobywają nie tylko wiedzę teoretyczną z tego zakresu ale kształtują również umiejętności praktyczne. Uczą się przyrządzać proste i złożone dania oraz desery rozwijając przy okazji umiejętność korzystania z przepisów kulinarnych. Utrwalają wykonywanie takich czynności jak gotowanie, duszenie, smażenie czy pieczenie. Ponadto celem treningu jest również nauka zdrowego odżywiania, prawidłowego przechowywania żywności, planowania zakupów oraz układania jadłospisu. Podczas treningu kulinarnego uczestnicy kształtują umiejętności takie jak estetyczne podawanie potraw, nakrywanie i dekorowanie stołów czy przygotowywanie przetworów warzywnych lub owocowych. Uczą się prawidłowo posługiwać sztućcami oraz zaznajamiają się z podstawowymi zasadami savoir vivre. Celem treningu kulinarnego jest również nauka obsługi sprzętu gospodarstwa domowego. Dodatkowo trening ma za zadanie wyrobić w uczestnikach nawyk higienicznego postępowania w trakcie przygotowywania posiłków tzn. mycia rąk przed przystąpieniem do gotowania, zakładania odzieży ochronnej i dbania o porządek w swoim miejscu pracy. Uczestnicy uczą się także wykonywać czynności takie jak mycie naczyń, sztućców i urządzeń AGD oraz wykonywania bieżących prac porządkowych. Trening kulinarny jest ważnym elementem w procesie kształtowania samodzielności myślenia i działania oraz zaradności życiowej. Dzięki tego typu oddziaływaniom podopieczni wypracowują w sobie umiejętność samodzielnego przygotowania posiłku i odpowiedniego zachowania się przy stole a także uczą się systematycznej pracy oraz odpowiedzialności za powierzone zadania.